Enkel belysning i portrettfotografi

Hobbyfotografer og profesjonelle vet at det ligger mye glede i å ta portretter av familiemedlemmer og venner. Å henge opp bilder man selv har tatt gir en god følelse, nesten like god som den man får av å gi portretter i gave. Det er selvfølgelig en stor fordel å ha et godt kamera, men fremgangsmåtene for å ta et fint portrett er de samme som ved bruk av mobiltelefon.

Begynn med svart-hvitt

Portretter i svart-hvitt gir et annet inntrykk en portretter med farge. Trekkene i ansiktet blir tydeligere når farger ikke distraherer fra form. Det betyr ikke at fargebilder av og til kan være det beste valget, siden øyenfargen kommer godt fram i god belysning, blant annet. Det er likevel enklere å øve seg på portretter i svart-hvitt, slik at man kan fokusere på komposisjon, lys og fokus. Hudfarger er ikke den letteste fargen og jobbe med hvis man ikke føler at man får til en god belysning aller først, og derfor bør man begynne fotograferingen i rett ende. Mange fotografer fortsetter med svart-hvitt, og det er et estetisk valg mange setter pris på.

Lyset avgjør alt

For å ta et godt portrett er lys alfa og omega. Lyssettingen kan være dagslys inne eller ute, eller kunstig lys som lamper i huset. Man trenger ikke mye utstyr, for det er enkelt å dirigere lys til et ansikt. Bakgrunnen burde bære mørkere enn belysningen rundt personen du tar bilde av, og for å få til dette bør modellen ha en avstand på over en meter mellom seg og veggen, hvis ikke kan man risikere at belysningen treffer bakgrunnen og lager forstyrrende skygger.

Skygger

Et godt tips er at modellen løfter haken et par centimeter opp, slik at lyset ikke lager skygger som ligner poser under øynene. Et lys som faller ovenfra og fra siden lager fine proporsjoner i motsetning til lys som faller rett fram og framhever nesen og dermed forskyver ansiktstrekkene. Lyset burde falle fra en eller to sider litt høyere enn i øynehøyde. For at musklene i ansiktet skal virke helt avslappede og naturlige, kan man be modellen lukke øynene og åpne dem på tre. På den måten er ikke øynene slitne av lyset, og de åpner seg mer.

Sterk eller svak kontrast

Hvis man ønsker en poetisk effekt i bildet, kan man tenke på mengden kontrast man vil ha. Kontrasten bør gå gradvis fra sterkest til svakest fra bakgrunnen, skuldre og til ansiktet. Dette vil få ansiktet og øynene tydeligere frem, og gi en fin stemning. Mørke klær vil også fremheve de lysere nyansene i huden.

Innramming

Når man er fornøyd med bildet gjenstår det bare printing og innramming! Rammer kan man kjøpe i de fleste fotoforretninger, og blant annet har www.bgafotobutikk.no/Fotorammer et stort utvalg. En passende ramme fremhever det vakre i bildet, mens en ramme som ikke er i samme stil som portrettet kan trekke det ned. Hvis bildet er enkelt og minimalistisk med svart bakgrunn og belyst ansikt, bør man velge en tynn ramme i gråtoner.