Et fotostudio i lomma

Det er stadig flere som oppdager gleden og spenningen ved å fotografere mer enn bare dagens frokost, familiesammenkomster og byturer. Med den voldsomme teknologiske utviklingen de siste årene, har muligheten for å ta fantastiske bilder med høy oppløsning blitt gjort tilgjengelig for alle med en forholdsvis ny smarttelefon. Legg til forenklede redigeringsverktøy, filtre og sosiale medier, så kan nesten hvem som helst bli en mesterfotograf.

Fra megabyte til tapet

Samtidig som verden stadig blir mindre, blir mulighetene flere. Den teknologiske utviklingen ser ikke ut til å bremse, langt mindre stoppe, og dingser vi ikke kunne forestille oss for noen tiår siden har i dag blitt dagligdagse. Mobiltelefonen er en av disse tingene vi klarte oss fint uten for noen generasjoner siden, men som i dag utløser fullstendig panikkangst for noen om den kommer utenfor synsvidde. Digitalkameraet var tidligere en annen innovativ og spennende nyvinning. I dag kjenner mange unge ikke engang til begrepet. Smarttelefonen har tatt fullstendig over, og kameralinser et profesjonelt kamera verdig er integrert i de fleste nye modellene.

Med oppløsningen et bilde tatt på en smarttelefon har, kan bildet fint trykkes på tapet fra Familietapeter.no, og minnet kan fylle en vegg på kontoret eller soverommet. Motivene fra ferieturen i Paris, hytteturen på høyfjellet eller båtturen i den vakre norske skjærgården kan bli tapet, og veggpryd på en helt annen måte enn et lite, innrammet bilde.

Fotografering har blii den vanligste måten å bevare minner fra spesielle, eller dagligdagse opplevelser, og teknologien har gjort det mulig å forevige og dele øyeblikkene umiddelbart og med mange samtidig. De beste motivene fortjener også å forstørres og vises fram for alle som kommer innom på besøk.

Millioner av farger

Fotografiets historie er lang og spennende, fra det første offisielle fotografiet ble tatt av Joseph Nicéphore Niépce i 1826. Ideen er mye eldre, og allerede i vikingtiden var det første hullkameraet i tankesmien. Det var ikke vikingene som hadde ideen, men Alhazen, som levde i Egypt mellom 965 til 1040. Utviklingen fra 1820-årene og fram til i dag har vært voldsom, spesielt de siste årtiene. Vage gråtoner og svart/hvitt har blitt til tusenvis og millioner av farger.

Det er vanskelig å si når utviklingen har nådd toppen, og det er like vanskelig å kunne se for seg skarpere bilder enn i dag. Uansett vil nok nye innovasjoner komme, oppløsningen enda bedre og bildene enda skarpere. Det er ikke sikkert det er veldig lenge til en mobiltelefon kan ta sylskarpe 3D-bilder.

Det hadde vært noe og hatt på tapetet!