En kort introduksjon til fotograferingMed de digitale kameraenes inntog har veldig mange av oss gått fra tilfeldige knipsere til ihuga hobbyfotografer. Det er ikke lengre mange hjem som ikke innehar et skikkelig digitalkamera, og om man ikke har tatt steget helt til speilrefleks har man gjerne et godt miniatyrkamera. I tillegg har jo også mobilkameraene blitt utrolig mye bedre de siste årene, og det har rett og slett blitt veldig mye enklere å ta gode bilder.

Hvordan gå frem for å ta gode bilder


Nå er det jo en gang slik at gode bilder ikke kun handler om at godt kamera, og den som trykker på avløseren er faktisk også nødt til å tenke seg litt om for å skape et best mulig bilde. Her finner du en
kjapp gjennomgang av noen av tingene du bør tenke på som ny fotograf.

Aller først bør man tenke på hvordan man komponerer bildet. Det finnes utrolig mange ulike måter å fotografere ett motiv på, og her er det egentlig bare å prøve seg frem. Jobb med lyset, med ulike vinkler og prøv å finn frem noe som skiller seg litt ut. Tenk på hvilke linjer og former som finnes i motivet ditt, og bruk disse til å få frem interessante komposisjoner.

Det er lurt å først velge seg et objekt. Tar man for eksempel portretter, er den man tar bilde av naturligvis objektet, men å velge seg et objekt når man tar landskapsbilder kan være litt vanskeligere. Se på det du har foran deg, og prøv deg frem med å la ulike deler av landskapet få fokus som objekt. Dette fungerer også for byfotografering.

Tenk på plassering

Du bør også tenke på både forgrunn og bakgrunn, og sørge for at disse får den plassen de trenger i bildet. Her kan det være lurt å leke seg litt med ulike fokusinnstillinger, for å se hvordan man kan fange ulike følelser og inntrykk ved å flytte fokus og legge ulike vekt på objekt, forgrunn og bakgrunn.

Helt til slutt er det en kjempefordel at man blir godt kjent med sitt eget kamera. Her er det bare å komme seg ut og prøve seg frem!