Naturfotografi

Norge er et perfekt land til å ta bilder av natur og aktiviteter ute i fjell og snø. Man trenger ikke å være en profesjonell fotograf for å ta bilder av snowboardkjøring eller vakre hyttetak dekt av snø i påskefjellet. Hvis man lærer seg noen få nyttige triks før man tar med seg et kamera ut på tur, kan man komme hjem igjen med flotte bilder til følgerne på Instagram, og enda bedre, til å henge på veggen eller gi bort i gaver til venner og bekjente.

Lys

Lys er i alle typer fotografi det aller, aller viktigste og rett og slett selve forutsetningen for at et bilde blir til. Fotografi betyr bokstavelig talt tegning med lys på gresk. I Norge er lysforholdene veldig varierende på vinterstid. I nord er lyset nesten helt fraværende, mens i sør kan fargene ofte ha et sterkt blåskjær. En god fotograf må dermed ta hensyn til fargetemperaturen for at bildet skal kunne gjenskape stemningen man ser i virkeligheten. Finn ut hvor du endrer temperaturen på lyset i kameraet ditt, og prøv deg frem. For vanlig dagslys ligger temperaturen vanligvis mellom 5000 og 5500. I det norske vinterlandskapet kan det være nødvendig å skru fargetemperaturen helt opp til 6000, og kanskje til og med 6300.

Lukkerhastighet

Hvis du ønsker og ta bilder av aktiviteter som foregår utendørs er lukkerhastighet et viktig virkemiddel for å oppnå klare og fokuserte bilder med mye fart i. Når man knipser bilder av for eksempel skiløpere og snowboardkjørere, bør man skru lukkerhastigheten til langt over det vanlige. Dette vil dessverre ha den konsekvensen at bildet får en lavere kvalitet og blir mer pikselert. Siden mindre lys slipper inn må man kompensere med høyere ISO. Dette betyr at bildet blir noe kornete, og med en ISO på over 2000 vil det bli synlig når bildet vises på en større skjerm. Hvis man derimot bruker et kamera med en ifull frame/i vil man unngå korn selv med en ISO på 3200. Det er mulig og ta tydelige bilder av folk som beveger seg i stor fart med en lukkerhastighet på mellom 1000 og 2000. Man kan i ettertid øke belysningen i bildet i enkle redigeringsprogrammer.

Varme

En fotograf kan ikke være rask på avtrekkeren med iskalde fingre. Kulde medfører i tillegg fukt, og dette må man beskytte kamera mot. Kle deg godt, spesielt hvis du har tenkt og sitte i ro og ta bilder av sportsutøvere eller dyreliv som medfører mye stillesitting. Jakker og bukser som er isolert med dun, for eksempel vinterklær fra peak performance, er luftige og holder fuktighet ute. Kamera bør oppbevares i en isolert veske for å unngå kondens og kulde.

Filter

Den største fordelen med et filter på linsa er at gjennskinn forsvinner og man ser all informasjon i bildet. Med dette menes det at når sola skinner sterkt på et ansikt, for eksempel en dag i slalombakken i påska, vil ikke bildet vise hvite flikker av sterkt lys ved bruk av polaroidfilter. Det samme gjelder gjennskinn i glass, vann og snø.