Slik tar du det perfekte familiebildet

Har du et kamera liggende og ønsker å ta et familieportrett? Mange ønsker et familieportrett, men det kan være vanskelig å få samlet alle sammen i et fotostudio. Så hvorfor ikke gjøre det hjemme?

Ta gjerne et familieportrett i høytiden slik som julen. Da er alle tilstede og ferdig pyntet, og det tar ikke lang tid heller. Sjekk tipsene under for det perfekte familieportrettet.

Riktig lyssetting og farge

Uansett om du har et dyrt speilreflekskamera eller rimelig kompaktkamera, så er lyssetting viktig. Erfarne fotografer vet at lyset er best om morgen og om ettermiddagen. Da har sola enten ikke stått opp helt eller er delvis nede. Dette gir et mykt lys som ikke skaper for mye skygger.

Dette kan du utnytte ved å ta familieportrettet ved et vindu. Finn en plass i huset med store vinduer. Dette gir mye naturlig, hvitt lys og du får mindre brune fargetoner på bildet. Noe som er veldig vanlig når du tar bildet innendørs.

Bruk lamper for å jevne ut skygger

En utfordring med store vinduer er at det kan skape baklys eller såkalt backlight. Da overflommer lyset motivet ditt og det blir for stor kontrast. Det beste er å plassere motivet foran vinduet eller på siden. Bruk også gjerne gardiner for å mykne opp lyset.

Spesielt hvis lyset er for sterkt. Hvis du har fotolamper kan du jevne ut skygger som oppstår. Men vanlige lamper kan også brukes. Spotlys med dimmere er perfekt for å justere lysforholdet. Stålamper og selv bordlamper kan rettes mot motivet for å skape mer balansert kontrast.

Whitelight-innstilling

Du kan kompensere baklyset med whitelight-innstillingen på kameraet. De fleste kameraer har en innstilling som skifter intensiteten av ulike farger. Da kan du få et mer nøytralt hvitt lys hvis du synes det blir for mye brune fargetoner. Det er lurt å se på histogramfunksjonen på kameraet. Dette er en grafisk fremstilling av lysforholdet, og som hjelper deg å justere lyset.

Ryddig bakgrunn

Det beste er å ta bilde mot en nøytral bakgrunn. Spesielt når du skal ta et familieportrett. Men hvis du vil ha med flere elementer, slik som et juletre eller maleri i bakgrunn. Bør du sørge for at de er tilstrekkelig belyst. Det er naturligvis ikke fint å ta bilder av selve fotolamper. Så en lur ide er å få tak i fine lamper som passer med interiørstilen i huset.

Et eksempel er Gubi-lamper som har et skandinavisk design som passer de fleste hjem. Se utvalget av lamper fra Gubi her. Plasser f.eks. en vegglampe under maleriet eller lys opp juletreet med en taklampe. Bruk en lampepære som gir mykt lys som ikke avgir mange skygger. Da kan du ha flere elementer i motivet eller i familieportrettet.

Selvutløser

Så er det bare å ta bildet. En selvutløser er greit å ha hvis du vil ha med deg selv i bildet. Men ellers har mange kameraer selvutløsere som tidsinnstilles. Ta flere bilder og velg det beste. Husk at du også kan fargeredigere det senere på datamaskinen. Bare husk å ta bildet i raw-format hvis du har speilreflekskameraet. Det gir det beste resultatet.