Hvordan stille ut dine bilder

Når du har tatt steget fra hobbyfotograf til profesjonell fotograf kunne det jo vært gøy og hatt din aller første utstilling. Det kan virke vanskelig før du har fått et kjent navn, men det trenger det absolutt ikke å være. Det første du kan gjøre er å høre med venner og bekjente om de har noen kontakter du kan bruke. Hvis ikke det leder an kan du ta deg en tur ut i byen du bor i for å se etter plasser som passer dine bilder. Kanskje en kul kafe, eller uteplass. Biblioteker har ofte utstillingsmuligheter, eller skatehallen i nabolaget ditt? Det finnes utallige utstillingslokaler hvis du bare går ut med øye for mulighetene. Ta kontakt, ha med deg portfolioen din og hør om de synes det høres kult ut.

Selve utstillingen
Etter du har fått napp på en kul location er det på tide å tenke på hvordan du vil vise frem bildene dine. Noen gjør seg i stort format, andre ser bedre ut i litt mindre. Noen kan spices opp med en kul ramme, andre står sterkt alene. Ta en kikk på internett for inspirasjon til hva som kan passe akkurat dine bilder. Det er mange ting å tenke på før du har en ferdig utstilling. Det viktigste er at du selv er stolt av og fornøyd med det du viser frem. Det kan også være lurt å snakke med noen som kan foto. Bor du i Oslo kan du gå innom BGA fotobutikk og spørre litt, de ansatte hjelper deg nok mer enn gjerne med både fremkalling, hvilken størrelse som passer til hvilket bilde og hvilke rammer du kan bruke i din utstilling.

Usikker på stedet?
Det kan virke som et andrehåndsvalg å måtte stille ut på kafe, uteplass og lignende. Men den tanken skal du bare legge fra deg med en gang. Ingen kunstnere starter på topp. For å skape et navn må kunsten din ut til folket – og hvor er folket? På kafeer, på uteplasser, på biblioteket – du skjønner tegningen. Er du fortsatt usikker kan du jo spørre Lars Lofthus som solgte alle bildene allerede på åpningen om det er en gode idé å stille ut på kafe.

Lykke til, og husk å ha det gøy!