Gå ikke glipp av de gode motivene

Noen ganger har tidspunktet alt å si for de gode motivene. Vi kan ikke ta perfekte bilder av en solnedgang tre timer før den går ned i horisonten, og vi får neppe gode bilder av et stengt museum. Like viktig som det er å følge med på tiden, er evnen til å handle spontant i øyeblikket.

Ta perfekte bilder av en solnedgang

Med noen enkle, men smarte, tips på veien er du klar til å skyte sommerens aller beste solnedgangsbilder. Det nye kameraet ditt med alt det viktige tilbehøret ligger pakket og klart i vesken sin. Stativet ligger like ved, slik at når klokken nærmer seg, så er du klar til å finne din utkikkspost. Du har selvsagt undersøkt hvilket klokkeslett solen skal gå ned på det stedet der du befinner deg.

Norge er et langt land, og solens tider varierer med mange timer. Er du nord for polarsirkelen sommerstid, ja da kan du risikere å vente veldig lenge på at solen skal gå ned. Imidlertid kan du få tatt noen eksotiske og vakre bilder av midnattssolen, dersom du er heldig med været. Midnattssol eller solnedgang – et kamerastativ kan gjøre en stor forskjell for deg, da det sørger for en stabil grunn som vil motvirke uklare bilder. Still inn kameraets hvitbalanse til “dagslys”, som ofte er symbolisert av en sol. Da vil du få en mer korrekt farge, men lek deg med ulike innstillinger for å få spennende effekter.

Mennesket og solen

Menneskene har alltid latt seg fascinere av solen, og i det du leter etter den perfekte posisjonen for kameraet mot solen kan du forestille deg hvordan det var å stå under solen for flere tusen år siden – på en tid da kunnskapen om universet var en helt annen enn i dag. Solen ble raskt en ledestjerne for menneskene, og selv klokkenes historier stammer fra solen og de gamle solskivene. klikk her for å lese historien om Gant eller gå ut og studer den store solklokken. Hadde du ikke hatt en moderne klokke, som eksempelvis Gant eller iWatch på armen din, måtte du stole på din evne til å lese solens syklus for å kunne ta de perfekte bildene med den rette stemningen. For stemningen i et bilde er like viktig som motivet, og stemningen skapes av både lys og mørke, farger og uttrykk.

Ikke glem de viktigste tipsene

Sist, men slett ikke minst, så må du tenke på hvordan du vil plassere kameraet i forhold til solnedgangen. Du vil få helt andre effekter ved å legge deg ned på bakken enn det du gjør ved å heve kameraet opp mot himmelen. Mennesker og dyr kan skape spennende skygger og silhuetter – blomster og fjell bidrar til å skape ulike stemninger. En viktig tommelfingerregel er å la enten himmelen eller forgrunnen dominere på 2/3 av bildet. Befinner du deg ved et vann? Ikke glem å knipse bilder av de magiske solstrålene som speiler seg i vannets overflate.