Godt lys til bildene

This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article

Når man skal innrede hjemmet sitt, så er bildene på veggen noe av det aller viktigste. Bildene er med til å sette et personlig preg, og er med til å vise hvem du er – men det er mindre vits i å ha bilder på veggen, hvis det ikke er noe lys på dem.

Lamper og det lyset de gir, er en vesentlig og ofte oversett faktor for inneklimaet. Det er lett å glemme at et rom kan endre karakter fullstendig, bare ved å endre på lyset. Derfor bør du overveie hvilke lamper du skal ha og hvor de skal plasseres, på samme måte som du overveier hvilke møbler du skal ha i hjemmet ditt.

Den ene halvdelen av året tenker vi ikke så mye over belysningen, fordi vi får så mye dagslys her oppe på våre breddegrader om sommeren. Men i vinterhalvåret blir belysningen veldig viktig, og har en stor betydning for bruken av boligen og vår sunnhet generelt.

Det finnes uendelig mange forskjellige typer lamper. Den største feilen de fleste begår når de skal kjøpe lampe, er at de velger lampe fremfor lys. I lampeforretningen kan man falle for en lampe som er pen, og som man tenker passer stilmessig med hva du har der hjemme. Men hjemme oppdager du at lampen overhodet ikke gir det riktige lyset, eller fyller sin funksjon. Den primære oppgaven til en lampe er at den skal gi det riktige lyset, og det er derfor viktig at man velger riktig lampetype, som passer til stedet, funksjonen og den stemningen man gjerne vil ha i rommet.

 

Lampens funksjon

Lampens design har stor innvirkning på hvordan lyset fordeles i rommet. Lamper med skjermer av for eksempel glass, kan gi dobbelt så mye lys som lamper med lukkede og mørke skjermer. Hvis du vil ha et lysrom over et spisebord, så bordet får lys og rommet er mørkere, så er det bra å velge en lukket skjerm. Det samme gjelder lys på bilder. Med en lukket skjerm er det enklere å dirigere lyset dit du gjerne vil ha det. Hvis du gjerne vil fremheve de gamle maleriene i gangen, eller familiebildene i stua, så er det enklere på denne måten. Hvis du derimot gjerne vil at bildene skal være en del av en større helhet, så skal hele rommet opplyses, og ikke kun bildene. Du blir altså nødt til å se på hva lampens funksjon skal være, før du går til innkjøp av lamper.

 

Har du lyst til å se på et stort utvalg av gode lamper til forskjellig innendørsbruk, så burde du ta en kikk forbi Bauhaus sin hjemmeside med massevis av lamper til alle mulige formål. Du kan finne den her.