Ta steget fra amatør til profesjonell fotograf

For mange hobbyfotografer er det nok virke både skremmende og uoverkommelig å skulle ta steget fra amatørfotograf som kun har foto som hobby, til å ha det som jobb på enten deltid eller heltid. Slik trenger det dog ikke å være. Har du talentet og utstyret i orden er det faktisk ikke så veldig mye mer du trenger.

Det er selvsagt viktig at du som potensiell fotograf har full peiling på utstyret du bruker, og ikke minst at du er god til å komponere bilder. Dette er noe mange trenger flere år på å lære seg, mens andre har et nærmest medfødt talent for det. Det kan være en god idé å vente til du har fått satt sammen en god og variert portfolio før du begynner å ta oppdrag på betaling.

A photographer takes aim at his subject

A photographer takes aim at his subject

For mange er nok også selve forretningsdelen av jobben kanskje litt skremmende, og mange tror kanskje at man er nødt til å ha full peiling på alt fra markedsføring til regnskap og fakturering. Slik er det heldigvis ikke, og det er mye man kan få hjelp til for en svært billig penge. Fakturer uten firma ved å bruke tjenester på nett, så slipper du alt styret med å registrere et eget foretak. Når det kommer til markedsføring er det mye som kan gjøres på enkel og billig måte via sosiale medier.

Noe man absolutt må huske på dersom man ønsker å jobbe som fotograf er at man til enhver tid opptrer profesjonelt, og dette betyr faktisk også at man tar seg skikkelig betalt for jobben man gjør. Mange syns at fotograftjenester bør være billigere enn hva de er i dag, men dette er et yrke som krever dyrt og spesifikt utstyr, og ikke minst krever det kunnskap og talent hos fotografen. Ikke vær redd for å ta betalt for tjenestene dine, men husk også at en profesjonell fotograf har mye ansvar i forhold til kvaliteten på det leverte produktet, i tillegg til at man alltid må være flink til å kommunisere med kundene i forhold til ønsker, behov og hva som er realistisk å få til.